torstai 6. maaliskuuta 2014

Tiivistelmä blogin sisällöstä (8-osainen kooste)

Alla on laajahko kooste tässä blogissa esitellyistä ideoista, sekä hieman muitakin terveyteen liittyviä ideoita.


1. Ruokavalio

Ravinnon laatu voi vaikuttaa laajasti elimistön toimintaan. Ruokavalinnoilla voi olla vaikutuksia tulehdusprosesseihin ja aineenvaihduntaan ja täten myös erilaisiin sairauksiin.

Länsimainen ruokavalio voi olla monella tapaa sairautta edistävä. Modernin ruoan haitat liittyvät mahdollisesti ainakin näihin seikkoihin:
  1. Liika maittavuus
  2. Vaikutus suolistomikrobeihin
  3. Ravinneköyhyys
  4. Aminohappokoostumus
Kasvisvoittoinen sekaruokavalio on uskoakseni erittäin hyvä lähtökohta terveelliseen ravitsemukseen. Toisaalta myös maksan ja kollageenipitoisten eläinruokien satunnainen kulutus voisi olla hyväksi koliininglysiininkuparin ja K2-vitamiinin runsaamman saannin vuoksi.

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen tiivistänyt seuraaviin lauseisiin hyviä ajatuksia liittyen ravitsemukseen:
"Netissä ja median dokkareissa korostuu usein se, että lisäaineet, huono kouluruoka, maito, gluteeni tai joku muu myrkky, milloin mikäkin, se on mikä meidän elämän turmelee. 
Tässä se räikeä ristiriita onkin. Valtava, huolellisella ja pitkän aikavälin tutkimuksella koostettu tieto tukee ihan eri ruokatekijöiden merkitystä terveydelle. Joillekin on mahdoton uskoa, että arkipäiväisiltä tuntuvat jutut, kuten liika makkara ja pekoni, liian vähäinen kasvisten ja hedelmien syönti, valkoisen viljan suosiminen kuitupitoisten sijaan, kalan unohtuminen, pähkinöiden olematon määrä jne. ovat ne keskeiset syyt sairastumisillemme, eikä vaikkapa gluteeni tai lisäaineet."


2. Ravintolisät

Ravintolisissä on uskoakseni paljon potentiaalia, mutta useimpia niistä on tutkittu ihmisillä toistaiseksi vähän.

Syön itse välillä tauriinia ja ubikinonia (CoQ10), sillä ne saattavat suojata matala-asteiselta tulehdukselta ja energia-aineenvaihdunnan ongelmilta. Nämä ovat eläintutkimusten perusteella lupaavia, mutta vaikutuksia ihmisiin pitäisi tutkia enemmän.



3. Vuorokausirytmi

Nykyihmisen vuorokausirytmi ei välttämättä ole täysin luonnollinen.

Aamuisin emme saa sisällä ollessamme välttämättä riittävästi valoa sisäisen kellomme tahdistamiseen. Toisaalta iltaisin keinovaloista ja elektroniikkalaitteista on helppoa saada liikaa sinistä valoa unirytmin sotkemiseen.

Nämä tekijät saattavat vaikuttaa unen laadun lisäksi aineenvaihduntaan monin tavoin, edistäen mahdollisesti jopa keskittymishäiriöitä, lihavuutta ja syöpää.

Täten kirkasvalolampun aamukäyttö ja sinisen valon välttäminen illalla saattaakin olla monien ihmisten terveyden kannalta ruokavaliomuutoksia tärkeämpi toimenpide. Kirkasvalon voi tietysti korvata myös ulkoilulla ja joissakin talouksissa ikkunan lähellä istumisella.


4. Parantava valo (punainen valo ja lähi-infrapuna)

Näkyvä punainen valo ja lähi-infrapuna vaikuttavat elimistöön suoraan ihon läpi. Alustava tutkimusnäyttö viittaa siihen suuntaan että niiden riittävä saanti saattaisi suojata monenlaisiltakin sairauksilta.

Kliinisissä tutkimuksissa on saatu erinomaisia alustavia tuloksia vaikeisiin sairauksiin kuten kilpirauhastulehdukseen, nivelrikkoon ja fibromyalgiaan.

Tutkimukset on toteutettu pääosin matalatehoisella laservalolla, mutta on mahdollista että auringonvalo tai jopa perinteisen hehkulampun valo lähietäisyydeltä vähentäisi elimistön tulehdustilaa tehokkaasti sekä paikallisesti että systeemisesti.


5. Stimulaatioansan välttäminen

Nykyaikaisessa yhteiskunnassa monet ihmiset käyvät arvioni mukaan jatkuvasti "ylikierroksilla". Syitä on monia, mutta tärkeimpiä ylipiristäjiä lienevät koulukiireet, työstressi, tietokoneet, puhelimet, vähäinen luonnossa oleskelu, kofeiini, uniongelmat, stimulantit, pikainen syöminen ja liika liikunta.

Hieman ylikierroksilla oleminen tuntuu usein hyvältä, Bloggaaja Matt Stone käytti tämän pirteän olotilan vaikutuksista nimeä Catecholamine Honeymoon, todeten että jotkut terveystietoiset ihmiset harrastavat äärimmäisiä dieettejä koska niiden piristävä saa aikaan voimakkaan hyvänolontunteen ja saattaa jopa lievittää erilaisia tulehdus- ja allergiaoireita.

Nämä hyvät vaikutukset eivät yleensä säily pitkään, vaan jossakin vaiheessa voi ilmetä loppuunpalamista ja muita haittoja.

Järkevin ratkaisu lienee harrastaa elämässä lähes päivittäin rauhoittavia askareita kuten luonnossa olemista, meditointia, mindfulnessia, joogaa, rauhallista syömistä tai rauhoittavan musiikin kuuntelua pienellä äänenvoimakkuudella. Lepään itse välillä päiväsaikaan tovin uninaamio silmilläni.

Jos taustalla on korkea pirteystila, nämä rauhoittavat ja pirteystilaa laskevat askareet voivat aluksi tuoda esiin uupuneen, masentuneen tai tylsistyneen olon. Tästä ei tule murehtia liikaa.



6. Energia-aineenvaihdunta, kilpirauhanen ja terveys

Solujen energiantuotannon ongelmat ovat toistuva havainto kaikenlaisissa kroonisissa sairauksissa. Monet blogissa käsittelemäni hoitomuodot, kuten punavalohoito tai glysiini, näyttävät vaikuttavan suotuisasti solujen energia-aineenvaihduntaan ja ainakin eläinkokeissa hyvin monenlaisiin sairaustiloihin.

Myös kilpirauhashormonit säätelevät energia-aineenvaihduntaa, ja niistä on joidenkin tutkimusten mukaan mahdollisesti hyötyä joihinkin sairauksiin kuten sepelvaltimotautiin ja fibromyalgiaan. Tutkimusnäyttö on äärimmäisen kiinnostavaa, mutta ei vielä kovin vahvaa.

Käsittelen blogissani myös kilpirauhasen vajaatoimintaa. Pohdin muun muassa vaivan diagnosointia, lääkintävaihtoehtoja sekä potentiaalisia kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito-/parannuskeinoja. Pohdinta perustuu pitkälti heikkotasoiseen, joskin todella kiinnostavaan näyttöön.


7. Ihmissuhteet, sosiaalinen asema, kosketus

Uskon että ihmissuhteiden vaikutusta terveyteen ja hyvinvointiin aliarvioidaan huomattavasti.

Tasokkaiden kaverisuhteiden kehittäminen sekä säännöllinen fyysinen kosketus (hartiahieronta, halaaminen ym) voisivat käsitykseni mukaan olla monille ihmisille melkeinpä tärkeimmät keinot arjen stressin sietämiseen. Luulen että etenkin tietynlainen "kosketuskulttuurin" edistäminen voisi olla maassamme tarpeen, ihan kansanterveyttäkin ajatellen.


8. Oikea asenne

"A loving person lives in a loving world. A hostile person lives in a hostile world.
Everyone you meet is your mirror."
-Ken Keyes

Ajattelen että omalle hyvinvoinnille on hyvin tärkeää miten eri tilanteisiin asennoituu. Toiset ihmiset näkevät ympäristönsä ja muut ihmiset negatiivisten linssien kautta, eivätkä he välttämättä ymmärrä että he eivät silloin nauti elämästään yhtä paljon kuin ne ihmiset jotka eivät suhtaudu asioihin turhaan kielteisesti. Luulen että itseään tai muita kohtaan kriittisten ihmisten kannattaa erityisesti miettiä, onko omalle tuomitsevalle asenteelle oikeasti järkiperusteita vai onko kyse lähinnä turhasta tai tunneperäisestä tottumuksesta.

Ennen minulla oli tapana inhota mm. suomiräppiä, kavereiden pinnallisia keskusteluja, psykologiaa, politiikkaa, oopperaa, bileitä, veganismia, ylpeästi käyttäytyviä ihmisiä, fysiikkaa, runoutta ja monia muita asioita joihin suhtautumiseni on myöhemmin muuttunut paljon paremmaksi. Kielteisillä asenteillani loin ympärilleni maailman, jonka ihmisiin oli vaikea samaistua. Kyseessä oli onneksi ohimenevä vaihe, ja nykyinen myönteisempi asennoitumiseni on tärkeä hyvinvointiani tukeva tekijä.

"Kovin paljon on myös itsestäs kiinni miten tämänkin kuvan värität."
-Stella

2 kommenttia:

  1. Ostin tämän kirjoituksen innoittama luomu naudanmaksaa viime sunnuntain maalaismarkkinoilta! Ja ei ollut liian kallistakaan. Sen lisäksi ostin ison pussin luomuluita, vielä halvemmalla, koska luin jostain että luusopassa on paljon kaikenlaisia hyviä ravinteita, mistä nykyihmisillä tuntuu olevan puutetta.

    Minua kiinnostaisi kuulla mielipiteesi vegaani ja kasvisruokavalioista. Pohditko ikinä ruoan eettisiä puolia? Vähän tähän liittyen Lilyssä oli postaus ruoasta, joka aiheutti mielettömän kommenttivyöryn ja useita vastapostauksia. Linkkaan tänne yhden, joka aika hyvin summaa keskustelun tähän asti (itse tai viittaamalla muihin postauksiin): http://www.lily.fi/blogit/puutalobaby/viela-yksi-lusikka-soppaan-ruoasta-ja-arvoista

    Minä myös mietin usein sitä kuinka ei voi tietää onko ostamani ruoka kaupasta puhdasta tai edes ravintorikasta. Luomu kai on jonkinlainen tae sille, mutta joskus epäilen niidenkin sertifikaattien luotettavuutta. Epäilen ehkä liikaa. Varmin tapa olisi kai kasvattaa oma ruokansa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, luissa on myös tota mun hehkuttamaa kollageenia/liivatetta/glysiiniä!

      En oo miettinyt ruoan eettistä puolta erityisemmin. Toivon että syömällä noita vähemmän suosittuja ruhonosia (maksa, liivate/nahka) en lisäisi hirveästi eläimille aiheutettua kärsimystä. Musta olisi kiva juttu, jos meidän kulttuurissa ruoan asiallisempaan tuotantoon satsattaisiin enemmän, vaikka ruoan hinta vähän nousisikin.

      Joitain ravinteita, esim kuparia, saattaa olla nykyruoassa selvästi vähemmän kuin menneisyydessä. Toisia ravinteita kuten jodia ja seleeniä on lisätty ruokaan/maaperään sen vuoksi että niitä ihmiset ei muutoin saaneet riittävästi. Sitten on paljon keskusteluja tuotantoeläinten rasvahappopitoisuuksista, eläinten ruokinnan vaikutuksesta syöjänsä terveyteen jne... Jännä aihepiiri, tulee mieleen joitakin artikkeleita, mm:
      - http://wholehealthsource.blogspot.fi/2009/05/pastured-eggs.html
      - http://eatwild.com/healthbenefits.htm
      - http://raypeat.com/articles/articles/meat-physiology-stress.shtml

      Poista